Skip to content

Resultaten

Home > Resultaten & ervaringen

Ervaringen

Ouderen met ondervoeding en hun diëtisten hebben Lizz in pilots getest en hun ervaringen met ons gedeeld. 

Lizz is persoonlijk

Deelnemers van het onderzoek gaven aan dat Lizz als een maatje is. Lizz wordt gewaardeerd om het ‘menselijke’ gevoel dat ze geeft. De meelevende reacties en het bewegen van het gezicht vonden deelnemers erg leuk.

Lizz is toegankelijk

Ook de oudere deelnemers die digitaal minder vaardig waren, konden goed met Lizz overweg. Door de combinatie van (stem)geluid en tekst, kwamen herinneringen goed aan en ook het doorgeven van maaltijden, gemoedstoestand en gewicht ging bij de meeste deelnemers gemakkelijk.

Lizz biedt zekerheid

De deelnemende diëtisten gaven aan dat de herinneringen die zij voor hun patiënt kunnen instellen de belangrijkste functionaliteit is. Zij ervoeren meer vertrouwen in het welzijn van hun patiënt tussen de consulten door. Daarnaast zijn diëtisten eerder op de hoogte van het welzijn van hun patiënt. In hun eigen dashboard koppelden de deelnemende diëtisten het aantal gegeten maaltijden, het welzijn en het gewichtsverloop aan elkaar. Meerdere deelnemende diëtisten gaven aan dat hun patiënt tijdens de testperiode meer was gaan eten en toenam in gewicht.

Lizz ondersteunt bij gedragsverandering

Deelnemende patiënten gaven aan geen hongergevoel te hebben waardoor zij vaak vergeten te eten. Ze wilden wel graag vaker eten en in gewicht aankomen. Lizz was voor hen een prettig geheugensteuntje om tóch even wat te eten. Hierdoor aten zij vaker en voelden zij zich beter.

Publicaties

Karen Kotten-Lips, Femke de Graaf Spikmans, Marian de van der Schueren, Martijn Vastenburg, Anja de Kruif (2022) Wat kan digitale voedingscoach LIZ bij kwetsbare ouderen thuis betekenen in de dieetbehandeling? Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek (NTVD). [final version]

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op!